Stavovi i zaključci Ustavnog suda

15.02.2008.

Stavovi i zaključci Ustavnog suda o postupanju Ustavnog suda u predmetima za ocenu ustavnosti zakona i ocenu ustavnosti i zakonitosti drugih propisa i opštih akata, dok teče rok za njihovo usklađivanje s novim Ustavom


Ustavni sud, na sednici od 14. februara 2008. godine, utvrdio je sledeće


S T A V O V E


1. U postupku normativne kontrole Ustavni sud ocenjuje ustavnost zakona i drugih opštih akata isključivo u odnosu na važeći Ustav.

2. Ustavni sud će ocenjivati ustavnost zakona, odnosno ustavnost i zakonitost republičkih propisa za izvršavanje zakona donetih na osnovu Ustava Republike Srbije od 1990. godine, nakon proteka rokova za njihovo usklađivanje s Ustavom Republike Srbije od 2006. godine, propisanih Ustavnim zakonom za sprovođenje Ustava, odnosno zakonom.

3. Ustavni sud će zastati sa postupkom ocenjivanja ustavnosti zakona, odnosno ustavnosti i zakonitosti republičkih propisa za izvršavanje zakona donetih na osnovu Ustava Republike Srbije od 1990. godine, do isteka rokova za njihovo usklađivanje s Ustavom Republike Srbije od 2006. godine, propisanih Ustavnim zakonom za sprovođenje Ustava, odnosno zakonom.

4. U predmetima normativne kontrole pokrajinskih propisa, propisa jedinica lokalne samouprave, kao i drugih opštih akata, Ustavni sud će postupati na način utvrđen u stavovima 2. i 3.

5. Ustavnost zakona donetog na osnovu Ustava Republike Srbije od 1990. godine, koji je izmenjen, odnosno izmenjen i dopunjen u roku za njegovo usklađivanje s Ustavom Republike Srbije od 2006. godine, ocenjivaće se u celini u odnosu na taj Ustav.


Na istoj sednici, Ustavni sud je usvojio sledeće

ZAKLjUČKE


1. Kad je u toku postupka za ocenu ustavnosti zakona, odnosno ocenu ustavnosti i zakonitosti drugog propisa ili opšteg akta, koji je započeo pre stupanja na snagu Ustava od 2006. godine, osporeni akt prestao da važi, Ustavni sud će doneti:
1) zaključak o odbacivanju inicijative, na osnovu odredbe člana 36. stav 1. tačka 4) Zakona o Ustavnom sudu, ili
2) rešenje o obustavi postupka, na osnovu odredbe člana 46. tačka 7) Zakona o Ustavnom sudu, ako je postupak pokrenut predlogom ovlašćenog predlagača ili rešenjem Ustavnog suda o pokretanju postupka.

2. U predmetima za ocenu ustavnosti zakona, odnosno ocenu ustavnosti i zakonitosti drugih propisa ili opštih akata, u kojima je postupak započet pre stupanja na snagu Ustava Republike Srbije od 2006. godine, Ustavni sud će, nakon proteka roka za usklađivanje osporenog akta, pismeno zatražiti od podnosioca inicijative da u roku, koji ne može biti kraći od 15 dana, dopuni podnetu inicijativu, tako što će navesti odredbe Ustava Republike Srbije od 2006. godine u odnosu na koje traži ocenu ustavnosti i razloge na kojima zasniva tako uređen zahtev, uz upozorenje da će u slučaju nepostupanja po zahtevu Suda u ostavljenom roku inicijativa biti odbačena.
Ukoliko podnosilac inicijative ne postupi na zahtev Suda u ostavljenom roku, Ustavni sud će, primenom odredbe člana 36. stav 1. tačka 4) Zakona o Ustavnom sudu, inicijativu odbaciti.

3. U predmetima za ocenu ustavnosti zakona, odnosno ocenu ustavnosti i zakonitosti drugih propisa ili opštih akata, u kojima je predlogom ovlašćenog predlagača ili rešenjem Ustavnog suda postupak pokrenut pre stupanja na snagu Ustava Republike Srbije od 2006. godine, Ustavni sud će, nakon proteka roka za usklađivanje osporenog akta, postupati u skladu sa Zakonom o Ustavnom sudu.