Seminar o ustavnom sudstvu Nemačke

08.12.2008.

U okviru saradnje Ustavnog suda, Saveznog ustavnog suda Nemačke i Nemačke fondacije za međunarodno-pravnu saradnju, 5. decembra 2008. godine održan je seminar ,,Ustavno sudstvo“.
Seminar su otvorili dr Bosa Nenadić, predsednica Ustavnog suda Srbije, i Hristijan Huk, rukovodilac projekta Nemačke fondacije za međunarodnopravnu saradnju, a predavanja: „Organizacioni aspekti ustavnog sudstva“ i „Dejstvo odluka Ustavnog suda i stručna služba“ održala je dr Elke Barnštet, direktor Saveznog ustavnog suda Nemačke.
Predavanja koja je održala dr Barnštet, posvećena radu i unapređenju stručnih službi Saveznog ustavnog suda Nemačke, pitanju prihvatljivosti ustavnih žalbi, administrativnim postupcima u sudu, kao i dejstvu odluka Saveznog ustavnog suda na odluke pokrajinskih vrhovnih sudova u Nemačkoj, bila su osnova za sadržajnu razmenu mišljenja i iskustava dva suda, naročito o pitanjima postupka po ustavnim žalbama.
Ovaj seminar, prema rečima dr Bose Nenadić i Hristijana Huka, samo je jedan u nizu oblika plodne stručne saradnje Ustavnog suda Srbije i Saveznog ustavnog suda Nemačke, koja će u narednom periodu biti još intenzivnija.