Sedmi regionalni forum o vladavini prava za Jugoistočnu Evropu

16.10.2020.

Zamenik predsednika Ustavnog suda dr Milan Škulić i sudije Ustavnog suda dr Nataša Plavšić i dr Vladan Petrov učestvuju u radu Sedmog regionalnog foruma o vladavini prava za Jugoistočnu Evropu koji se, 16. i 17. oktobra 2020. godine, održava u Beogradu. Tema ovogodišnjeg Foruma je COVID-19 i prava zaštićena Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Zamenik predsednika Ustavnog suda, sudija Škulić će otvoriti Forum i pozdraviti učesnike.

Ciljevi Foruma su promovisanje sprovođenja navedene Konvencije na državnom nivou, podsticanje regionalne saradnje u kontinuiranom razvoju vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, kao i pomoć u procesu integracije regiona u Evropsku uniju. Organizatori Foruma su AIRE Centar i organizacija Civile Rights Defenders, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, Vlade Švedske, Fondacije „Konrad Adenauer“ i Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Holandije.

Forum je ove godine organizovan u drugačijem formatu, jer je organizacija skupa na jednoj lokaciji u punom obimu nemoguća zbog krize izazvane virusom COVID-19 i zaštitnih mera koje se preduzimaju. Mesto održavanja ovogodišnjeg Foruma je Strazbur, gde se održava centralna konferencija, a konferencije se održavaju i u Beogradu, Sarajevu, Skoplju, Tirani, Podgorici, Zagrebu i Prištini.