Osmi regionalni forum o vladavini prava

03.09.2021.

Sudija Ustavnog suda dr Dragana Kolarić učestvuje u radu Osmog regionalnog foruma o vladavini prava za Jugoistočnu Evropu koji se, 3. i 4. septembra 2021. godine, održava u Beogradu. Tema ovogodišnjeg Foruma je nezavisnost i nepristrasnost pravosuđa, zaštićene Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i pravom Evropske unije.

Centralna konferencija Foruma je u Dubrovniku, a konferencija se održava i u Beogradu, Sarajevu, Skoplju, Tirani, Podgorici, Zagrebu i Prištini. U Dubrovniku su predsednik i sudije Evropskog suda za ljudska prava, a u Beogradu, Sarajevu, Skoplju, Tirani, Podgorici, Zagrebu i Prištini - predsednici i sudije vrhovnih i ustavnih sudova, ombudsmani, vladini zastupnici pred sudom u Strazburu, predstavnici pravosudnih centara/akademije, predstavnici nevladinih organizacija i istaknuti pravni stručnjaci. Svi učesnici iz navedenih gradova biće preko interneta povezani sa Dubrovnikom i učestvovaće u diskusijama.

Cilj Foruma je promocija primene Evropske konvencije o ljudskim pravima na nacionalnom nivou, podsticanje regionalne saradnje uz kontinuirani razvoj vladavine prava i zaštitu ljudskih prava, kao i pružanje pomoći u procesu evropskih integracija državama u regionu. Organizatori Foruma su AIRE Centar i organizacija Civile Rights Defenders, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, Vlade Švedske i Fondacije Konrad Adenauer.