Održana komemorativna sednica u čast preminulog sudije Ustavnog suda dr Jovana Ćirića

21.12.2022.

Komemorativna sednica, posvećena uspomeni na iznenada preminulog sudiju Ustavnog suda dr Jovana Ćirića, održana je danas, u prisustvu porodice i prijatelja, u Ustavnom sudu. Minutom ćutanja odata je počast sudiji Ćiriću, nakon čega su se od njega oprostili predsednica Ustavnog suda Snežana Marković, zamenik predsednice Ustavnog suda dr Milan Škulić i naučni savetnik Instituta za uporedno pravo dr Jelena Ćeranić Perišić.

Predsednica Marković podsetila je da je sudija Ćirić bio pravnik bogate biografije, te da će u sećanjima ostati upamćen kao tih i nenametljiv, ali istrajan i dosledan u zastupanju svojih argumenata, spreman da sasluša druge kolege i uvaži njihovo mišljenje.

- Imao je specifičan pristup pravu, sagledavajući pravne probleme kroz svakodnevne životne situacije, uviđajući da se u središtu prava uvek nalazi čovek - kazala je predsednica Ustavnog suda i dodala da je rad sa njim podrazumevao otvoren i kolegijalan pristup, te da je sudija Ćirić negovao kulturu dijaloga, podsticao plodotvorne rasprave i uvažavao mišljenje sagovornika.

Zamenik predsednice Ustavnog suda Škulić prisetio se bogate i raznovrsne profesionalne karijere sudije Ćirića, sa kojim nije bio samo kolega, već i prijatelj, istakavši da je otišao sjajan čovek, istaknuti pravnik, časni sudija.

Naučni saradnik Instituta za uporedno pravo Jelena Ćeranić Perišić podsetila da je sudija Ćirić bio direktor Instituta devet godina, te da ga je entuzijazmom i posvećenošću sačuvao i obnovio i načinio kućom mladih naučnika.