Obraćanje predsednice Ustavnog suda dr Bose Nenadić sudijama i zaposlenima u Sudu, na novogodišnjem prijemu 30. decembra 2008. godine

30.12.2008.

Poštovane sudije, savetnici i saradnici Ustavnog suda,
drage koleginice i kolege,

Okupili smo se danas da, u prijateljskoj atmosferi, rasterećeni načas radnih obaveza i briga, kratko rezimiramo rad Ustavnog suda u godini koja je na izmaku i da se pohvalimo dostignutim. Ali, iako je i ova, kao i svaka druga, pretpraznična prilika povod za izgovaranje reči hvale, od mene ni danas ne očekujte samo takve reči! Ne očekujte samo reči hvale, ne zbog toga što naša institucija, kao i svako od nas pojedinačno, nema čime da se pohvali, već zato što zadovoljstvo dostignutim nikako nije saveznik napretku i težnji ka boljem!
Poštovane koleginice i kolege,
Godina koju ispraćamo prva je godina rada Suda u sadašnjem sastavu. Značajnije od toga je što je to godina rada Suda u kojoj su se počeli primenjivati novi Ustav iz 2006. i, na njegovim osnovama doneti, novi Zakon o Ustavnom sudu i novi Poslovnik o radu Ustavnog suda, a uz ranije nadležnosti, počele su se ostvarivati i brojne nove funkcije Suda. Zbog svega toga, u radu Ustavnog suda, ova godina, na neki način, takođe označava krupnu prekretnicu i jedan veliki početak. Od Suda koji je neporecivo mogao odlučivati samo o ustavnosti i zakonitosti u sporovima apstraktne kontrole opštih akata, počeo je da biva sve više Sud običnih ljudi. A poznato nam je da je svaki početak težak.
Iako se od Ustavnog suda u Srbiji ovog vremena mnogo očekuje, društvene okolnosti u kojima je Sud tokom ove godine radio nisu nam bile naklonjene. Znamo da, pre ovog saziva, Sud nije odlučivao više od godine dana, da smo iz tog perioda nasledili preko 1000 predmeta i primili gotovo dve hiljade novih. Znamo da Sud još uvek nije u potpunosti konstituisan, da nije imenovana jedna trećina sudija. Takođe, broj predmeta koji u Ustavni sud pristižu nije praćen ni potrebnim brojem savetnika i saradnika, iako smo se u poslednje vreme malo podmladili, što je vidno, ali sigurno ne koliko je potrebno. U pogledu uslova za rad i informatičke opremljenosti, još uvek smo daleko od standarda koji je postignut u ustavnim sudovima drugih zemalja, pa i onih u kojima su ustavni sudovi uvođeni devedesetih godina prošlog veka. To su samo neki od problema sa kojima se suočavamo. Iako mnogo toga nije do nas, ono što je do nas, u rešavanju tih problema, mi činimo.
Šta je bitno da imamo na pameti? Nikako se ne smemo predati malodušju i iščekivanju i ja sam se, kao predsednica Suda, u ovoj godini rada trudila da i sve vas, kao i sebe, podsetim na istinu da se ukoštac sa mnogobrojnim obavezama koje imamo moramo uhvatiti snagama kojima raspolažemo. Naš posao - posao sudija, posao savetnika i svih zaposlenih u stručnoj službi Suda lako je samerljiv, naročito kad ga merimo mi sami. Zato sam se trudila da, svakim svojim gestom prema svima vama, ukažem na činjenicu da nijedan posao u Ustavnom sudu nije nevažan, kao što nije nevažan potpun doprinos bilo kog zaposlenog. Ako to imamo u vidu, nećemo kaskati za vremenom u kojem delamo ni za položajem koji nam u društvu pripada. Samo tako ćemo i 2009. godinu i godine koje za njom slede učiniti godinama izgradnje i daljeg učvršćivanja autoriteta Suda i nećemo dozvoliti da Ustavni sud bude jedna u nizu institucija koja samo deklarativno opravdava svoj ustavni položaj.
Drage koleginice i kolege,
U godini sa kojom se opraštamo, a koja je i jubilarna četrdeset peta godina uvođenja ustavnog sudstva na našim prostorima, pokazali ste veliku ozbiljnost u svom radu i izvršavanju svojih radnih zadataka i dali nemerljiv napor u ostvarivanju rezultata. Pokazali ste da svojim radom umete i možete da doprinesete časti i ugledu naše visoke institucije. Ali, ne smemo se prepustiti zadovoljstvu postignutim! Nemojte da moje reči pohvale vašem trudu razumete kao ode Ustavnom sudu, sudijama i zaposlenima u njemu! Neka nam one budu podstrek da i u godinama koje su pred nama težimo maksimumu svojih profesionalnih stremljenja! Jer, u godini pred nama očekuju nas brojni i složeni ustavnosudski sporovi u domenu normativne kontrole ustavnosti i zakonitosti, ali i veliki broj ustavnih žalbi, u kojima se ukazuje na određene povrede osnovnih ljudskih sloboda i prava, od strane javne vlasti.
Želeći vam dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću, kao i mnoge nove profesionalne uspehe, ja vam od srca čestitam nastupajuće novogodišnje i božićne praznike.