Međunarodna naučna konferencija Kopaoničke škole prirodnog prava

22.12.2021.

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković učestvovala je danas, 22. decembra 2021. godine, u radu onlajn međunarodne naučne konferencije „Primena prava i pravna sigurnost“, koja je organizovana u okviru 34. susreta Kopaoničke škole prirodnog prava-Slobodan Perović. U uvodnom obraćanju učesnicima konferencije, predsednica Marković je kazala da iz ugla Ustavnog suda, efikasna ustavno sudska zaštita obezbeđuje vladavinu prava, pravnu sigurnost, poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda i razvoj demokratije.

- U odnosu na pravnu sigurnost, Ustavni sud je kroz odluke u predmetima normativne kontrole akata na stavu da zakon, odnosno njegove norme moraju biti u dovoljnoj meri precizne, jasne i predvidive tako da subjekti na koje se zakon odnosi mogu svoje ponašanje da usklade sa zakonom - rekla je predsednica Marković i dodala da u suprotnom, Ustavni sud može konstatovati da odredbe zakona koje su nejasne i neprecizne objektivno ugrožavaju ostvarivanje prava na pravnu sigurnost i jednaku zaštitu prava pred sudovima, a to ih čini nesaglasnim sa Ustavom i sa odredbama potvrđenog međunarodnog ugovora.

Predsednica Marković je takođe dodala da iako Ustavom izričito nije utvrđeno pravo na pristup sudu i pravo na pravnu sigurnost, Ustavni sud je u brojnim odlukama ukazao da je poštovanje načela pravne sigurnosti sastavni element višeslojnog prava na pravično suđenje, pa se osporeni akti pred Ustavnim sudom moraju sagledati i kroz garancije koje nisu izričito predviđene, a koje implicitno proizlaze iz odredbe Ustava i na koje se ukazuje u ustavnoj žalbi, te da se jedna od takvih garancija odnosi na poštovanje načela pravne sigurnosti.

Na kraju izlaganja predsednica Marković je iskazala očekivanje da će Kopaonička škola nastaviti još dugo da raste i da utiče na razvoj pravne misli, teorije i prakse, a učesnicima poželela mnogo uspeha na 34. susretu Kopaoničke škole, ali i na svim daljim susretima.